"Бити, наравно."

Војислав Пантић

Математичар, џез критичар и промотер

Војислав Пантић

Математичар, џез критичар и промотер

О Учеснику

Matematičar, džez kritičar i promoter, Vojislav Pantić rođen je 1965. godine u Beogradu. Završio je Matematičku gimnaziju u Beogradu i pohađao SMŠ “Dr Vojislav Vučković” na odseku za klavir. Diplomirao je na Matematičkom fakultetu u Beogradu, gde je 2000. godine odbranio i magistarsku tezu iz geometrije Teselacije na torusu. Zaposlen je na Učiteljskom fakultetu u Beogradu kao viši stručni saradnik i predaje geometriju u Matematičkoj gimnaziji.

Još kao srednjoškolac (1983) počeo je da sarađuje u emisiji Sav taj džez Beograda 202. Najpre je bio autor bluz sata, a potom je radio priloge i u džez delu kultne emisije. Prvi štampani tekst, intervju sa Džonom Mejlom, objavio je u časopisu Rock maja 1987. godine.

Članke o muzici – intervjue, reportaže, eseje i recenzije – objavio je u preko trideset štampanih medija, među kojima su Politika, Naša Borba, Vreme, NIN, Novi reporter, Evropljanin, Rock, Jazz, Vreme zabave, XZ, Student, Status, Novi zvuk, Gradina, Etnoumlje. Piše i za jedini srpski džez portal jazzin.rs. Od 2009. godine je autor nedeljne kolumne Džez skice u Kulturnom dodatku Politike.

Vojislav Pantić ima i zavidnu karijeru na radiju. Od 1983. do 2011. godine bio je saradnik Beograda 202, kao autor i voditelj emisija Sav taj džez i Linija za džez i bluz (oko 1400 emisija). Radio je i na Radio Pančevu, Radio Indeksu i Radio Politici. Danas je autor emisije Jazz scena i kritičar Drugog programa Radio Beograda.

Kao autor i voditelj serijala Jazz Session, Muzički klub 3K i Jazz Face bio je angažovan na Trećem kanalu RTS od 1995. do 2003. godine. Potom su Jazz Face emitovane na Drugom kanalu RTS i na RTS Digital – ukupno je prikazano blizu 150 epizoda. Pantić je bio i prvi muzički urednik TV Politika, kao i autor priloga i emisija na NTV Studio B i TV Pančevo. Posle trogodišnje pauze, nove epizode serijala Jazz Face trebalo bi da budu emitovane ovog proleća.

Višedecenijsko izveštavanje sa prestižnih evropskih džez manifestacija ukazuje na veliki lični entuzijazam Vojislava Pantića u praćenju aktuelnih trendova u ovom žanru. Na festivalima u Holandiji, Italiji, Francuskoj, Nemačkoj, Austriji, Španiji, Finskoj, Švajcarskoj, Belgiji, Estoniji i drugim zemljama neretko je bio jedini akreditovani novinar iz Jugoslavije, odnosno Srbije.

Objavio je preko 200 intervjua sa velikanima džeza. Među umetnicima koje je intervjuisao su: Vidžej Ajer, Patriša Barber, Terens Blanšar, Majkl Breker, Geri Barton, Dejv Daglas, Ahmad Džamal, Elvin Džons, Kurt Eling, Melodi Gardo, Duško Gojković, Čarli Hejden, Dejv Holand, Čik Korija, Lala Kovačev, Dajana Kral, Džo Lovano, Čarls Lojd, Bred Meldau, Pet Metini, Džejson Moran, Mišel Petrućijani, Džošua Redman, Dajen Rivs, Esperanca Spolding, Tomaš Stanko, Marija Šnajder, Džo Zavinul (džez), Albert Kolins, Robert Krej, Piter Grin, Džon Hemond, Džon Mejl, Djuk Robilard, Koko Tejlor (bluz).

Producirao je kompilacijski album beogradskog bluza Belgrade/The Blues/Today, Vol. 1 (PGP RTS, 1994). Napisao je tekstove za omote tri albuma domaćih džez umetnika – Branislava Lale Kovačeva, Maksa Kočetova i sastava Pannonia Project.

Promoterskim radom se bavi od 1985. godine. Bio je umetnički direktor Beogradskog džez festivala (2005-2013) i Beogradskih dana bluza (1988), kao i osnivač, zamenik umetničkog direktora i konsultant Summertime Jazz Festivala. Uređivao je džez i bluz program u Domu omladine Beograda, Taš klubu 202 i Skadarlijskoj pivari. Vodio je programe na džez festivalima u Pančevu, Subotici i Vršcu. Trenutno je član odbora Beogradskog džez festivala i umetnički direktor Pančevačkog džez festivala.

U mladim danima Vojislav Pantić i sam je imao umetničku karijeru: od 1982. do 1989. godine vodio je sastav Chess Blues Band, pevao je i svirao klavijature u brojnim bluz i rok postavama.

Више о догађају >>>

Војислав Пантић

Промоција књиге „ЈАZZ FACE“

20:30
Галерија ЦК „Градац“