На три корака од врха неба ...

Владислава Војновић

књижевница и сценаристкиња
vladislava vojnovic

Владислава Војновић

књижевница и сценаристкиња

О Учеснику

Владислава Војновић (24. јун 1965, Бела Црква) српска је књижевница и сценаристкиња. Пише песме, приче, романе, драме, сценарије, есеје, новинске текстове и филмске критике. Бави се и филмском продукцијом.

Основну и пола средње школе завршила је у родном граду. Другу половину средње школе завршила је ХII београдској гимназији. Студирала је и дипломирала на ФДУ 1989. године, одсек драматургија. Чланица Српског књижевног друштва.

По њеној књизи за млађе тинејџере Принц од папира 2007. године снимљен је истоимени филм, а била је и косценаристкиња филма Како су ме украли Немци (заједно са Светозаром Влајковићем и режисером Милошем Мишом Радивојевићем).

Била је продуцент и сценариста филма из 2017. године Козје уши, који је заснован на њеном истоименом роману.

Ауторка је позоришних представа Колумбово јаје и Шеф, шефица које се играју у позоришту у Љубљани под псеудонимом Искра Игнис, кратког играног филма Машине, документарно-играног серијала Досије и документарне серије Како сам постао ја.

Писала је сценарио за домаћу сапуницу Истине и лажи.

Живи у Земуну. Удата је за Милоша Спасојевића, филмског и ТВ-сниматеља, са којим заједно воде продуцентску кућу „Лукс филм”. Имају једно дете, ћерку Милицу која је глумица, и играла је у филмовима Принц од папира и Козје уши.

Награде

Добила је награде „Раде Обреновић“ Змајевих дечјих игара и „Доситејево перо“ за Принца од папира 2008. године и „Биљана Јовановић“ за збирку песама ПееМеСме 2010. године, док је 2013. године њен роман „Козје уши“ добио награду „Мирослав Дерета“ и био у ужем избору за Нинову награду.У 2014. години за исти роман добила награду „Стеван Сремац“, коју додељује Град Ниш. Добитница је Књижевне награде Политикиног Забавника за 2016. годину за књигу „Аврам, Богдан, воду газе”.

Владислава Војновић

„Пола века Кума и Валтера“

17:00
Галерија ЦК „Градац“ - Трибински програм „Звездана прашина“ – у знак сећања на Милана Влајчића