"Бити, наравно."

Владимир Пиштало

књижевник
vladimir pistalo

Владимир Пиштало

књижевник

О Учеснику

Владимир Пиштало, српски књижевник, рођен је у Сарајеву 1960. године. Завршио је Правни факултет у Београду, а докторирао на Универзитету Њу Хемпшир у САД на теми вишеструког идентитета српских исељеника – српском, америчком и југословенском. Ради на Бекер колеџу, у Вустеру, Масачусетс, где предаје светску и америчку историју.

Владимир Пиштало је један од најзначајнијих савремених српских писаца. Његова најпознатија дела су романи Тесла, портрет међу маскамаМиленијум у Београду и Венеција и она се преводе, или су већ преведена, на више светских језика. Роман Тесла, портрет међу маскама има чак 16 превода, а Миленијум у Београду седам. Миленијум у Београду заокружује измене књижевног става и прозног рукописа које су започеле још почетком 90-тих књигом Крај века. Његов роман Сунце овог дана, писмо Андрићу, је за веома кратко време постао кључан за разумевање дела Владимира Пиштала. Написао је дело које говори истовремено о Србији и Америци, разумевању света писања и видљивог света.

Пиштало се залаже за обнову Библиотеке на Косанчићевом венцу.

Признања

Француски превод романа Миленијум у Београду био је у најужем избору за престижну годишњу награду „Фемина“ за најбољи преведени роман на француски језик прошле године.

  • За роман Тесла, портрет међу маскама је у Београду добио значајну српску књижевну награду: НИН-ову награду за најбољи роман године у 2008. години. За исти роман је 2010. године добио награду за најбољу књигу у мрежи јавних библиотека Србије.
  • Награда Кочићево перо 2012. за роман Венеција. За исти роман добио је 2012. године и награду „Мома Димић”.
  • Награда Меша Селимовић за књигу есеја Значење џокера.
  • Награда Тодор Манојловић за 2020. годину.

Дела

Књиге поетске прозе:

Сликовница (1981)
Ноћи (1986)
Манифести (1986),
Крај века (1990)
новелу Корто Малтезе (1987),

Збирке прича:

Витраж у сећању (1994)
Приче из целог света (1997),
биографију Александра Македонског Александрида (1999),

Романи:

Миленијум у Београду (2000) и
О чуду (2002)
Тесла, младост (2006)
Тесла, портрет међу маскама (2008), за који је исте, 2008. године добио НИН-ову награду
Венеција (2011)

Збирка есеја:

Значење џокера (2019)

Више о догађају >>>

Владимир Пиштало