На три корака од врха неба ...

The Belgrade Dixieland Orchestra

orkestar
Belgrade Dixieland Orchestra

The Belgrade Dixieland Orchestra

orkestar

О Учеснику

The Belgrade Dixieland Orchestra osnovan je 2001. godine, na samom početku trećeg milenijuma nove ere. Kad su svi pomislili da je ova divna vrsta jazza u našoj zemlji zauvek ugašena, neka nova, jaka energija pokrenula je osmoro hrabrih ljudi da iz zaborava izvuku i publici ponovo vrate tu divnu atmosferu i lepršavu muziku s početka onog prošlog, 20. veka.

Iz jedva vidljivog, usamljenog svetlucavog plamička nade, „The Belgrade Dixieland Orchestra“ je za izuzetno kratko vreme izrastao u značajnu kulturološku instituciju srpske prestonice i jedinstven reprezent muzičke kulture svoje zemlje. Kao jedini orkestar ove vrste u zemlji, direktno je zaslužan što se Dixieland pobedonosno iznova uzdigao iz pepela, na temeljima koje su decenijama mukotrpno gradili svi džezeri ovih prostora.

A kako je sve počelo? Dixieland je, prema kazivanju njegovih prvih domaćih izvođača, na prostore bivše Jugoslavije stigao i stidljivo se ušunjao u uši slušalaca krajem, danas već davne, 1953. godine. I najletimičniji pogled na kalendar ukazaće nam na činjenicu da je od tog divnog i ushićujućeg trenutka prošlo punih pola veka!

The Belgrade Dixieland Orchestra