На три корака од врха неба ...

Мухарем Баздуљ

књижевник, преводилац и новинар

Мухарем Баздуљ

књижевник, преводилац и новинар

О Учеснику

Мухарем Баздуљ је српски и босанскохерцеговачки књижевник, преводилац и новинар. Један је од најбољих и најпознатијих млађих писаца на простору бивше Југославије.

Рођен је 19.маја 1977.године у Травнику, дипломирао и магистрирао на Филозофском факултету у Сарајеву енглески језик, енглеску и америчку књижевност. Мајка му је др мед. Нyра Баздyљ Хyбијар, попyларна књижевница, а отац др прим. Салих Баздуљ, обоје награђивани књижевни аутори из Травника. Књижевне и публицистичке текстове Мyхарем Баздyљ објављује у многим часописима и листовима у БиХ, Србији и региону. Књиге су му преведене и објављене на немачком, енглеском и пољском језику, а приче и есеји на још десетак језика.

До јанyара 2018.године објавио је седам романа, пет књига прича, три књиге колумни, две књиге есеја и једну књигу сонета.

Писање Мухарема Баздуља је високо цењено у БиХ и Србији. 2014.године постао је добитник две највише српске новинарске награде: награде листа Данас “Станислав Сташа Маринковић“, која се додељује за новинарску храброст и посебне домете у истраживачком и аналитичком новинарству, као и награде “Богдан Тирнанић“ Удружења новинара Србије, за најбољу колумну или коментар. Пре тога, 2013.године, добио је и награду Друштва новинара БиХ за “најбољег новинара у категорији тисканих медија“.

До 2009. био је новинар магазина БХ Дани, до 2012. заменик главног уредника сарајевских дневних новина Ослобођење. Живи и ради у Србији од 2012.године. Држављанин је Репyблике Србије. 2016.године у знак личног протеста напyшта редакцијy београдског магазина Време у којем је објављивао од 2003. Ожењен, има једно дете.

Мухарем Баздуљ

Андрић + Црњански = Киш

17:00
Галерија Центра за културу „Градац“