"Бити свој бити срећан"

Горан Скробоња

писац страве и ужаса и фантастике, стрипски сценариста, преводилац, уредник и издавач

Горан Скробоња

писац страве и ужаса и фантастике, стрипски сценариста, преводилац, уредник и издавач

О Учеснику

Горан Скробоња (28. март 1962) српски је писац страве и ужаса и фантастике, стрипски сценариста, преводилац, уредник и издавач. Дипломирао је на Правном факултету Универзитета у Београду.

Писац

Од 1985. године пише приче из домена хорора и научне фантастике. Прва Скробоњина објављена прича је Поклон с неба, штампана у загребачком СФ часопису Сиријус 1987.године.
Човек који је убио Теслу, Лагуна, 31.август 2010.
До сада је објавио романе Накот (1994, обновљено издање 2011), Војници Корота (1992) и Човек који је убио Теслу (2010); и збирке Од шапата до вриска (Кошмар, 1996), Шилом у чело (Кошмар, 2000) и Тихи градови (Лагуна, 2007). Уредио је тематске антологије: Бели шум: Антологија прича о телевизији (2008), Истините лажи: Приче о урбаним легендама (2009), Апокалипса јуче, данас, сутра (2011), У знаку вампирице (2012) и У знаку вампира (2012).
Роман Човек који је убио Теслу био је у најужем избору за Награду Лаза Костић.
Као посебно издање, самостално је објавио и новелу Гумена душа, први пут публиковану у Тамном вилајету 3, 1993. године, као део мултимедијалног пројекта проналажења изгубљених песама Битлса, рађеног са једнако свестраним Растком Ћирићем.

Издавач и уредник

Г. Скробоња у разговору о српској књижевној фантастици са Љиљаном Пешикан Љуштановић (лево) и Дејаном Ајдачићем (десно) у Универзитетској библиотеци 2019.
Уредник и издавач прве домаће приватне едиције специјализоване за хорор (Кошмар). У оквиру издавачке куће Паладин, Скробоња и његова супруга Драгана обновили су едицију Кошмар[4], и покренули нове едиције Фрактали (за СФ и слипстрим књижевност)[4], Култ филм и ТВ (романи инспирисани популарним филмовима и серијама)[5] и Нова урбана проза (жанровска дела савремених српских писаца).
Издавачка кућа Паладин је објавила дела страних и домаћих писаца, међу којима су Ијан Мекдоналд (Бразил, Беспуће, Некровил, Књига изгубљених снова, Река богова), Макс Брукс (Приручник за одбрану против зомбија, Светски рат З), Џејмс Херберт (Пацови), Ким Њумен (Повратак у ССАД, Човек из Диогеновог клуба), Ђорђе Бајић (Острво проклетих), Ричард Касл (Талас врелине), ‘Хенк Муди (Бог нас све мрзи) и Горан Скробоња (Накот, ново издање за кога је поговор написао Илија Бакић). У библиотеци Пандора, публикована су дела Свила Пени Џордан и Супермодел за убиство Верице Винсент Кол.
Горан Скробоња је члан је и својевремени председник Друштва љубитеља фантастике „Лазар Комарчић“.
Био је дугогодишњи уредник европски признатог фанзина Емитор.

Преводилац

Преводилац великог броја романа најбољих светских писаца хорора и СФ-а: Стивена Кинга (То, Мрачна кула 1 и 2, Упориште, Измаглица), Дена Симонса (Друд, Песма богиње Кали, Хиперион, Пад Хипериона, Ендиминион, Успон Ендимиона, Илион, Олимп), Ијана Мекдоналда (Бразил, Беспуће, Некровил, Књига изгубљених снова), Џејмса Херберта (Преживео, Пацови), Клајва Баркера (Књиге крви IV-VI), Кима Њумена (Повратак у ССАД)…

Стрип сценариста

Стрип серијал Точак започет је 1999. године и на њему су сарађивали цртач Дражен Ковачевић и сценариста Горан Скробоња. Први део серијала добио је једну од водећих светских награда за стрип у француском граду Ангулему. Уследила су још три албума (Војници Корота 1, 2 и 3), засновани на Скробоњином истоименом роману.

Горан Скробоња

Леонардо да Винчи – промоција књиге

17:00
Галерија Центра за културу „Градац“