"Бити, наравно."

Др Милена Драгићевић Шешић

професор културне политике, истраживач, писац, консултант и уредник
milena dragicevic sesic

Др Милена Драгићевић Шешић

професор културне политике, истраживач, писац, консултант и уредник

О Учеснику

Др Милена Драгићевић Шешић (Трогир, 3. фебруар 1954) , редовни је професор Менаџмента у култури и Теорије масовних медија Факултета драмских уметности у Београду. Шеф катедре УНЕСКО-а за културну политику и менаџмент Универзитета уметности у Београду. Члан Националног савета за науку и технолошки развој (2006—2010). Члан Сената Универзитета уметности у Београду. Ректор Универзитета уметности у Београду (2000—2004).

Она је професор културне политике, истраживач, писац, консултант и уредник. Аутор је бројних књига и студија. Њена дела су преведена на 15 језика. Међународни предавач културне политике и менаџмента. Стручни консултант у културној политици и менаџмента при Европској фондацији за културу, Савету Европе, УНЕСКО-а, Фондацији Марсел Хиктер, Про Хелвеција, Британском савету.

Постдипломске студије завршава на Универзитету ”Париз VIII Вансен” (1976/77) и ”Париз V Сорбона” (1977/78), докторат одбрањен на Филолошком факултету у Београду 1990, од 1991. ради и као стални професор на Европској дипломи културног менаџмента (Брисел), а по позиву предаје и на бројним факултетима у свету (Лондон, Букурешт, Москва, Дрезден…).

Члан је Интернационалног удружења социолога културе француског језика, Интернационалног удружења економиста културе, те члан Извршног одбора Европског савеза центара који школују менаџере у култури (Хамбург), Регионалног Одбора за подршку издаваштву (Будимпешта), Извршног одбора ЈУСТАТ-а и Извршног одбора Фонда за отворено друштво, Београд.

Члан је редакције ”Европског часописа за културну политику” те редакције часописа Култура (Београд). Уредник едиције ”Култура*уметност*медији” Института за позориште, филм, радио и ТВ.

Признања

За допринос развоју образовања и културе добила је високо признање Министарства за образовање и истраживања Републике Француске Орден Академских палми – Витез командирског реда «Академских палми» (2003.)

Експерт УНЕСКО-а за имплементацију Конвенције о културном диверзитету.

Експерт Европске комисије за питања културне политике.

Радови

Уметност и алтернатива – ФДУ Београд (1992)

Хоризонти читања – ПОНТ, Београд(1993)

Култура – Менаџмент, анимација, маркетинг са Др Бранимиром Стојковићем – КЛИО (1994)

Неофолк култура – Издање књижаре Зорана Стојановића НОВИ САД (1994)

Зборник Маркетинг у уметности – ФДУ Београд (1993)

Менаџмент уметности у турбулентним временима – Амстердам (2005)[1]

Своје стручне и научне радове излагала је на бројним саветовањима у земљи и иностранству.

Више о догађају >>>

Др Милена Драгићевић Шешић