На три корака од врха неба ...

Дејан Стојиљковић

прозни и драмски писац, филмски и стрип-сценариста

Дејан Стојиљковић

прозни и драмски писац, филмски и стрип-сценариста

О Учеснику

Дејан Стојиљковић је српски прозни и драмски писац, филмски и стрип-сценариста, рођен 1976. године у Нишу, аутор романа Константиново раскршће с којим је ушао у најужи избор за НИН-ову награду и добио награде Милош Црњански и Светосавски печат. Објавио је такође и романе Дуге ноћи и црне заставе, Знамење анђела, Каинов ожиљак (у четири руке, са Владимиром Кецмановићем) и Олујни бедем, као и прозне збирке Лева страна друма, Лоw Лифе и Кишни пси. Заједно са Владимиром Кецмановићем и Драганом Пауновићем аутор је илустроване трилогије о Немањићима, коју чине књиге У име оца, Два орла и У име сина. Аутор је више драмских текстова и стрип-сценарија. Један је од сценариста серије Сенке над Балканом, у режији Драгана Бјелогрлића. Проза му је превођена на руски, енглески, грчки, словачки, македонски, словеначки и француски. Један је од најчитанијих савремених српских писаца. Члан је књижевне групе П-70, Српског књижевног друштва и Удружења стрипских уметника Србије. Живи и ради у Нишу.

Биографија

Објавио је збирку прозе Лева страна друма (СКЦ Ниш, 2007, Медивест Ниш 2010), збирку прича инспирисаних митовима и легендама рокенрола под називом Low Life (НКЦ, 2008, едиција „Трагачи“, Медивест Ниш 2013) и историјски роман Константиново раскршће (ИП Лагуна, Београд, 2009), који је постао бестселер и продат у више од 70.000 примерака, а до сада је преведен на руски, македонски, словачки, француски и енглески. У марту 2012. објавио је роман Дуге ноћи и црне заставе (ИП Лагуна, Београд) а у октобру 2013. историјски роман Знамење анђела (ИП Лагуна, Београд) а у октобру 2014. роман о Иви Андрићу Каинов ожиљак (ИП Лагуна, Београд) који је написао у четири руке заједно са Владимиром Кецмановићем.
Лева страна друма, корице првог издања, СКЦ Ниш, 2007. Аутор: Јован Укропина
Аутор је неколико стрип сценарија међу којима и стрип-адаптације романа Константиново раскршће где је сарађивао са цртачима Драганом Пауновићем и Алексом Гајићем. Драмски програм Радио Београда адаптирао је његову новелу Лопуже попут нас у радио-драму која је премијерно изведена новембра 2008.
Први је лауреат награде за стрип теорију Никола Митровић Кокан.
Био је редован је сарадник интернет магазина за популарну културу ПопБокс а пише и за Политику, Urban Bug, Вечерње новости, Националну ревију Србија, Водич за живот…
Идејни је творац и један од оснивача Треш феста, фестивала андерграунд књижевности који се одржавао у Нишу.
Од 2012. је ексклузивни аутор издавачке куће „Блооминг Тwиг Боокс“ из Њу Јорка.
Проза му је превођена на енглески, руски, македонски, италијански, француски, словачки и грчки.
Од 2012. године је уредник за прозу у часопису Градина
Члан је књижевне групе П-70 и Српског књижевног друштва.

Дејан Стојиљковић