На три корака од врха неба ...

Академски оркестар акордеониста

оркестар
Академски оркестар акордеониста

Академски оркестар акордеониста

оркестар

О Учеснику

Крагујевачки академски оркестар акордеониста је основан почетком 2018. године, са циљем да домаћој и иностраној публици понуди аутентичан, уметнички изграђен звук оркестра хармоника на високом професионалном нивоу, као и због промоције хармонике као академског инструмента.

Оркестар, који чине 26 студената и професора из Крагујевца, својим квалитетним радом, убрзо је постао један од најбољих оркестара овог типа у свету. Институционализован је и функционише под окриљем Музичког центра у Крагујевцу.

За кратко време, захваљујући преданом раду, ентузијазму чланова и неоспорном квалитету њихових изведби, уз подршку града Крагујевца и Музичког центра, оркестар је постигао велике успехе.

На 43. Међународном такмичењу акордеониста „Сусрети” у Пули, остварио је апсолутну победу у свим категоријама, и донео граду Крагујевцу један од најзначајнијих пехара – прелазни пехар Града Пуле.

Такође, оркестар је победио и на Међународном такмичењу акордеониста у Тивту 2019. године.

– Ови успеси само потврђују да је реч о ансамблу који постиже изузетне уметничке домете. Оствареним победама, чланови оркестра потврдили су и оправдали значај улагања у овакав вид музичког изражавања који, уједно, представља право откровење на домаћој музичкој сцени, сматра Костовић.

По њему, Крагујевац је већ деценијама познат као један од центара где се академски звук хармонике развија и презентује у најбољем светлу. Томе у прилог сведоче бројне освојене награде на највећим светским такмичењима акордеониста.

– Имајући у виду да је простор на коме живимо вековима био на раскрсници Истока и Запада, велика је срећа да су се утицаји обеју страна рефлектовали у најпозитивнијем смислу на уметност свирања овог инструмента, те град Крагујевац на светском нивоу бива препознат по својој школи хармонике – тврди наш саговорник.

Оснивањем ФИЛУМ-а, а ослањајући се на вишедеценијску традицију, године 2018. кренуло се корак даље, па су се и бисери светске музичке баштине појавили у потпуно новим аранжманима и оркестрацијама.

„Музика коју изводи Крагујевачки академски оркестар акордеониста има све: емоцију, садржај, виртуозност”, речи су познатог међународног виртуоза на гитари, Влатка Стефановског са којим је оркестар имао два, веома запажена концерта у новембру 2019. године, у Крагујевцу и Београду.

Академски оркестар акордеониста