"Бити свој бити срећан"

Вудсток и последице

Вудсток и последице

Учествују: Вера Ранковић, Милан Влајчић, Пеца Поповић,Веља Павловић, Жикица Симић

Фестивал музике и уметности у Вудстоку (енгл. Woodstock Music & Art Fair) је био рок фестивал који је одржан на фарми Макса Јаzгура у Вајт Лејку код Бетела у држави Њујорк од 15. до 18. августа 1969. Преовлађује мишљење да је Вудсток најпознатији рок фестивал икада одржан. Посетило га је близу пола милиона људи, а сам фестивал је ушао међу 50 момената који су променили рокенрол часописа Ролинг стоун. За многе је он најбољи пример контракултуре 1960-их и хипи-ере. Многи од најпознатијих музичара тог времена наступили су током тог кишног викенда чији су наступи забележени на истоименом филму из 1970. у режији Мајкла Водлија. Песма Џони Мичел “Woodstock”, којом је овековечен овај догађај, постала је касније велики хит групе Крозби, Стилс, Неш и Јанг.

Почетак

Вудсток је настао трудом Мајкл Ланга, Џона Робертса, Џоела Розенмана и Артија Корнфелда. Инвеститори су били Робертс и Розенман, који су у новинама Њујорк тајмс и Вол Стрит џорнал дали оглас под којим би уложили безграничну суму новца у неки пројекат. Ланг и Корнфелд су приметили оглас и четворо људи се састало.

Организован под називом „Вудсток авантуре“, као инвестиција ризичног профита, постаје бесплатна атракција која привлачи више стотина хиљада људи више него на шта су организатори били спремни. Око 186.000 карата бива продато док организатори очекују око 200.000 хиљада посетилаца. Карте су коштале 18 долара (око 75 данашњих долара урачунато са садашњом инфалцијом), а 24 долара на дан фестивала за сва три дана.

„Вудсток авантуре“ нуде Ворнер брадерсу права за снимање филма о Вудстоку за 100.000 долара, Корнфелд каже „Или ће филм бити продат у милион примерака, а ако избију нереди, биће најбољи документарац икада снимљен“.

Фестивал је текао током војних проблема Америке са Вијетнамом и ситуацијом око расизма. Тако фестивал рађа нову мини-нацију која се бори за своја права. Умови бивају „отворени“, прекомерно се користи дрога и „љубав“ се „бесплатно“ дели. Фестивал са собом носи две трагичне последице, једну узроковану предозирањем хероином, другу када трактор случајно прелази преко вреће за спавање. Две бебе су рођене током фестивала.

Избор места

У почетку је фестивал требало да се одржи у Мидлтауну, Оринџ Каунти, Њујорк, издато за 10.000 долара током пролећа 1969. Градски челници су били уверени да неће бити више од 50.000 посетилаца, а становници Мидлтавна су се одмах противили догађају. Петнаестог јула фестивалу забрањују ово место како нису задовољени услови покретних тоалета.

Сазнавши за забрану, Елиот Тибер нуди организаторима свој посед у Бетелу. Иако је Тибер имао дозволу града, испоставило се да је посед исувише мали са својих 61.000 m². Преко њега „Вудсток авантуре“ бивају повезане са фармером Максом Јазгуром под договором за 50 долара по 5.000 гостију. Двадесетог јула се састају где уговарају издају поседа од 600 акри за 75.000 долара и додатних 25.000 долара за становнике у близини. Вести око овог састанка су процуреле током самог договора јер су радници ресторана где је исти био одржан обавестили радио-станице. Организатори поново уверавају Бетела да се очекује око 50.000 званица.

Тон

Мајстор звука је био искусни Бил Хенли, добитник награде Парнели за своје иновације. Озвучење за очекиваних 200.000 људи је имало задатак да се избори са пола милиона званица. Подршка од завидних 2.000 ампера напајања даје овом концепту тона етикету Вудсток опрема као узор даљњим фестивалиима.