На три корака од врха неба ...

„Пола века Кума и Валтера“

vladislava vojnovic
milorad milinkovic
radoslav zelenovic
18 авг 2022
17:00
Галерија ЦК „Градац“ - Трибински програм „Звездана прашина“ – у знак сећања на Милана Влајчића

„Пола века Кума и Валтера“

Учествују: Радослав Зеленовић, Милорад Милинковић, Владислава Војновић

Славна сага о породици Корлеоне ове године обележава педесети рођендан. Кућа Paramount Pictures објавила је нови трејлер Кума и најавила поновно приказивање филма у одабраним биоскопима у САД. Поводом годишњице филм ће се поново приказивати и у Великој Британији, а публика ће имати прилику да поново (или по први пут) ужива у овом антологијском остварењу.

Још прошле године Френсис Форд Копола је открио да се Кум I враћа у биоскопе 2022. године са новим 4К ремастером који побољшава квалитет звука и слике овог филма, једног од највећих у историји кинематографије. Славни редитељ је потврдио да није мењао своје остварење – апдејтована овогодишња верзија користи предности нових технологија додајући култном делу нови (технички) квалитет.

Све остало је још увек ту – бриљантна режија, фотографија, музика, глумачка остварења… Кум, мафијашка драма заснована на истоименом роману Марија Пуза, у биоскопима се стидљиво појавила 1972, и нико јој није предвиђао велики успех. У фокусу приче је италијанско-америчка мафијашка породица Дон Вита Корлеонеа (Марлон Брандо), а радња се плете око најмлађег сина, Мајкла (Ал Паћино) који се држи по страни не желећи да учествује у породичним пословима, али бива у њих увучен, стицајем околности.

Пут и трансформацију младог Мајкла Корлеона од наивног и незаинтересованог до осветољубивог, мрачног, одлучног и суровог мафијашког наследника маестрално је дочарао глумац Ал Паћино. Поред њега, и харизматичног Марлона Бранда, у подели првог дела Кума били су још и Џејмс Кан, Роберт Дивал, Дајана Китон, Талија Шајер. Кум је направио звезду од Дивала и ревитализовао каријеру Марлона Бранда.

Након великог успеха првог дела 1974, снимљен је и наставак у ком се смењују садашњост и прошлост – успон на мафијашкој лествици и историја породице Корлеоне. Младог Вита Корлеона овде тумачи Роберт де Ниро. А шеснаест година касније, 1990, представљен је и трећи део Кума – прича о остарелом мафијашком босу који се суочава са горким и неумитним погледом на свој живот.