На три корака од врха неба ...

Књижевни портрет Милене Марковић

milena markovic - deca - ninova nagrada

Књижевни портрет Милене Марковић

Учествују: Звонко Карановић и Милена Марковић, модератор: Вуле Журић

Овај роман говори о екстази и судбини, агонији слободе, о којој су сведочили велики аутори попут Уелбека, Кнаусгора и Прилепина

Добитница Нинове награде критике за најбољи роман у 2021. години је Милена Марковић, за роман-поему „Деца”, у издању ЛОМ-а, а ову одлуку донео је жири у саставу: Теофил Панчић, председник, и чланови Марија Ненезић, Бранко Кукић, Иван Миленковић и Марјан Чакаревић. Милена Марковић је 68. лауреат овог признања.

„Роман-поема Милене Марковић ’Деца’ поетички је искорак какав се ни у такозваним великим књижевностима не дешава у свакој сезони. На размеђи историјског и интимног, тематизујући вишегенерацијске наслаге традиција и њихових одјека, као и њихове реперкусије на људску, управо женску интиму, ауторка у некој врсти сумирања, али и трансцендирања досадашњег песничког и драмског опуса, исписује потресну прозу у стиху, каква ће постати незаобилазан део егзистенцијалног искуства сваког будућег читаоца”, стоји у образложењу жирија.

– Велика ми је част што сам добила Нинову награду и што сам била у најужем избору с писцима какви су Албахари и Копицл. Танка је линија између поезије и прозе, а за овакву форму романа-поеме одлучила сам се када сам видела да ће оно што сам писала неколико година, у аристотеловском смислу речи, постати велико. Бавила сам се епохом и светом који је нестао, не само код нас него и у свету. Мој роман говори о екстази и судбини, агонији слободе, о којој су сведочили велики аутори попут Уелбека, Кнаусгора и Прилепина. Писала сам о цени која се плаћа за слободу кроз једну личну причу. Мислим да је овај роман због тога мене надрастао – рекла је Милена Марковић.