"Бити, наравно."

Изузетни парови Србије 20. и 21. века

Изузетни парови Србије 20. и 21. века

Учествују: Проф. др Неда Тодоровић, Радмила Станковић, Светлана Бојковић и Небојша Брадић

Монографија „Изузетни парови Србије 20. и 21. века“

„Идеја нам је да сачувамо вредности које су сачинили људи живећи у својим везама, у љубавима или у браку, будући да је велики број људи на овој сцени имао вишедеценијске бракове.

То је оставштина за данашње време, треба видети како су живели у својим браковима српски надреалисти Матићи, Вучови, Ристићи или како су живели неки од највећих сликарских парова попут Миће Поповића и Вере Божичковић, Петра Омчикуса и Косе Бокшан, Бате Михајловића и Љубинке Јовановић између осталих“, каже за Данас Радмила Станковић, која је заједно са Недом Тодоровић и Горанком Матић ауторка двојезичне монографије на српском и енглеском језику „Изузетни парови Србије 20. и 21. века“.

Превод на енглески дело је Алице Цоппле Тошић. Објављена је и прецизна библиографија и списак фотографија које се налазе у књизи чији је издавач Зептер Боок World. У луксузно опремљеној и занимљивој монографији, која је илустрована ретким архивским фотографијама, могу се прочитати приче о паровима чије је деловање обележило друштво и културу Србије током прошлог, али и у првих осамнаест година овог столећа. Свака од прича почиње кратким биографијама људи о којима је реч а онда следи прича о њиховом заједничком животу. Читајући књигу наићи ћете на мноштво података и информација.

О избору парова који су ушли у књигу Неда Тодоровић у уводу примећује једну ствар: „Колико год смо се трудиле да у причи о заједничком животу ових парова сачувамо баланс у њиховом професионалном животу, некако се наметнуло правило које нисмо хтеле: велики број жена чија је каријера била или могла бити велика, или је могла бити и већа, трудиле су се да, кад год је требало, препусте место свом човеку. Да се затоме, да се повуку, да их, ако треба, нема. Једна од јунакиња је то дефинисала да је мудра она жена која понекад уме да се направи да је глупа, а читаоцима остаје да сами процене. Велики број наших јунака, мушкараца, није крио да ништа што су постигли не би могли да поред њих није била жена њиховог живота.“

Новинар, књижевник, књижевни и филмски критичар Милан Влајчић је са потенцијалним читаоцима овог штива поделио своје искуство када је записао: „Ризичан подухват, проверавао сам, без премца и у већим, етаблиранијим културама. Има ту чланова некадашње краљевске династије, академика и класика наше културе, али и писаца који живе на маргини, економској и жанровској. Сваки од ових дуалних портрета носи горку, а понекад и светлу животну судбину, неки су већ замакли у укоричена сабрана дела и школску лектиру, други су још у пуној снази. Негде су обоје већ у ‘вечним ловиштима’, у другим случајевима остао је сведок и учесник стваралачке драме. Негде је реч о првом и једином браку, од зрелих година док их смрт не растави, некима је то други и трећи брак, како то у животу, непредвидљивом и непоновљивом, бива. Свака прича је плод пажљивог пребирања по некад не баш лако доступним документацијама. Док читамо како се кретао живот удвоје, пред нама се одвија филм живота, уз обиље нових и драматично узбудљивих епизода. Овај потписник је барем половину парова познавао. Читајући о њиховом животу често ми је застајала кнедла у грлу. За неке парове досад нисам чуо, ништа страшно, јер сврха ове књиге је да нас обавести, прошири нам видике. Ауторке заслужују сва признања за овај, усудићу се да кажем, подвиг. Као и мајстор фотографије, Горанка Матић, која је пронашла обиље непознатих и у породичним архивима затурених фотоса. Драгоцени мајдан!“