"Култура у три речи"

Тихомир Станић

драмски уметник
tihomir_stanic

Тихомир Станић

драмски уметник

О Учеснику

Тихомир Станић (Шешковци код Лакташа, 17. новембар 1960) је српски глумац.

Тихомир Станић је рођен у Шешковцима, а дјетињство је провео у Козарској Дубици, гдје му је отац био учитељ.[1] Уписао је Академију умјетности у Новом Саду, у класи професора Дејана Мијача.

Своје прве улоге остварио је у Атељеу 212. Свој рад је везао највише за позориште, мада се појављивао и на филму. У позоришту је играо више од 90 улога, а најпознатије су му главне улоге у „Хенрику IV“, „Дивљем меду“, „Светом Георгију“. У ТВ-серији Крај династије Обреновић играо је краља Александра, у филмовима Здравка Шотре је углавном играо наратора Стевана Сремца.

Заједно са својим млађим братом Богданом, оснивач је продуцентске куће Балкан Филм, са сједиштем у Козарској Дубици. И до сада је продуцирао филмове, Турнеја (Горан Марковић), Неке Друге Приче (сегмент Српска прича, Ана Марија Роси), Непријатељ (Дејан Зечевић), Топ је био врео (Бобан Скерлић) и Фалсификатор (Горан Марковић).

Добитник је награде за најбољег глумца на Бразилском фестивалу филма „Фантаспоа“ за улогу у филму „Непријатељ“, режисера Дејана Зечевића.

Тихомир Станић