"Култура у три речи"

Сава Дамјанов

писац, књижевни историчар, есејиста и универзитетски професор

Сава Дамјанов

писац, књижевни историчар, есејиста и универзитетски професор

О Учеснику

Сава Дамјанов (Нови Сад, 29. септембар 1956) је српски књижевник. Пише прозу, књижевнокритичке и књижевноисторијске радове.

Живот и дело
Сава Дамјанов је писац, књижевни историчар, есејиста и универзитетски професор. Као прозаисту, књижевна критика га сматра једним од водећих представника српског постмодернизма. Његова научна истраживања усмерена су пре свега ка фантастичној књижевности, еротским и језичко-експерименталним слојевима у српској традицији, теорији рецепције, постмодернизму, као и ка компаративистици. Приређивао је за штампу текстове српских писаца 18, 19. и 20. века. Током деведесетих година уређивао је часопис за светску књижевност Писмо, и Свети Дунав, магазин посвећен средњоевропској култури. Уредник је „Библиотеке српске фантастике“, едиције „Новосадски манускрипт“, као и антологијске библиотеке „Десет векова српске књижевности“ код Издавачког центра Матице српске. Један је од оснивача међународног књижевног фестивала „Прозефест“ (у Новом Саду) и награде „Милован Видаковић“ која се додељује за животно дело. Био је председник Управног одбора Градске библиотеке у Новом Саду (2004-2008); од 2008. је члан Управног одбора Матице српске, а од 2012. председник Управног одбора Стеријиног позорја[2] . Тренутно предаје на Филозофском факултету у Новом Саду, где је и дипломирао (1980. године, група за југословенске књижевности и српскохрватски језик), магистрирао (1986) и докторирао (1996) под менторством академика Милорада Павића

Његови текстови превођени су на енглески, француски, немачки, руски, пољски, чешки, мађарски, словачки, русински, украјински, бугарски, словеначки и македонски језик. Заступљен је у антологијама савремене српске прозе.

У зимском семестру 2001/2002. предавао је на катедри за славистику Универзитета у Тибингену (Немачка). Држао је предавања и на Универзитетима у Регенсбургу, Фрајбургу, Берлину, Халеу, Триру, Гетингену, Бону, Торину, Венецији, Кракову, Вроцлаву, Варшави, Гдањску, Лођу, Ополу, Сосновјецу, Великом Трнову, Љубљани, Скопљу, Будимпешти, Кијеву и Лавову. Сарађује на докторским студијама Универзитета у Београду, Нишу, Никшићу, Загребу и Лисабону. Учесник је многих међународних књижевних и научних симпозијума у земљи и иностранству.

Награде и признања

Сава Дамјанов је добитник више књижевних награда, као што су:
Бранкова награда;
награда „Захарије Орфелин“;
награда СИЗ-а културе Војводине за оригинални домет у књижевној историографији;
награда за најбољу прозну књигу године Друштва књижевника Војводине;
награда „Лаза Костић“
награда „Госпођин вир“
награда „Сретен Марић“

Сава Дамјанов

Нове књиге издавачке продукције ЦК „Градац“

17:00
Галерија Центра за културу "ГРАДАЦ"