"Култура у три речи"

У агонији – позоришна представа

У агонији – позоришна представа

“У агонији”, представа која се од прве до последње секунде гледа без даха

Представа “У агонији” Мирослава Крлеже, у режији Ане Ђорђевић и продукцији агенције “Бео арт”, биће премијерно изведена 30. децембра на сцени “Раша Плаовић” Народног позоришта у Београду.

Редитељка је истакла да Крлежу доживљава као светског класика, који као и сваки класик мора да прође кроз одређени филтер што је она учинила адаптацијом текста, одбацивањем првог и спајањем другог и трећег чина, који је Крлежа написао 30 година касније и којим је ставио тачку на причу о Глембајевима, разрачунавши се са политичком елитом.

Ђорђевић је инсистирала на савременом глумачком изразу, темељном раду са глумцима – Маријом Вицковић, Радованом Вујовићем и Бранком Цвејићем и каже да је представа врло филмична, динамична са наглашеним трилерским елементима.
Поводом премијере разговарали смо са глумицом Маријом Вицковић која нам је рекла нешто више о новом читању познате Крлежине драме:

– Представу смо спремали од октобра, тачније почетка октобра и радили смо је прилично дуго. Радили смо апсолутно на сваком детаљу, и направили смо на крају један јако узбудљив и напет трилер. Представу која се од прве до последње секунде гледа без даха. Као најнапетији фим. Јако сам задовољна овим што смо урадили и овде нема места за скромност, јер сам ја још на Академији имала жељу да урадим ову представу и резутат је потпуно ново читање ове познате Крлежине драме!

Да ли је сукоб мушког и женског принципа вечна тема о којој увек има нешто ново да се каже?

– Сукоб та два принципа, мушког и женског, нешто је што провејава кроз читаву литературу, кроз наше животе, и свако има неку причу у којој се препознаје… Што се тиче ове наше приче и мог лика Лауре Лембах, то је жена која је, како се данас то популарно каже жртва породичног насиља, жртва свог мужа, а затим касније и љубавника. Тренутак у ком се дешава представа је тренутак и кад она то коначно схвата! Како ће да се избори са тиме, то вам нећу открити, тиме бих открила и сам крај, ал’ свакако се бори на начин на који би се данас борила савремена жена…

Сценограф је Миа Давид, а костимограф Адријана Пајић.

predstava u agoniji - miroslav krleza RDS 2017